9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Bursa'da açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, "Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık"

Buna göre, Türkiye'nin ihracatı eylül ayında yıllık %0,3 artışla 22,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yıllık %14,1 azalışla 27,6 milyar dolara düştü. Eylül ayında dış ticaret açığı ise yıllık %48,1 azalarak 4,99 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bakan Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen eylül ayına ilişkin dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda, "Eylülde ihracatımız yıllık yüzde 0,3 artışla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık." dedi.

Küresel ticaret anlamında da çok ciddi bir durgunluk olduğunu dile getiren Bolat, "Hatta gelişmiş ülkeler açısından gerileme de söz konusu. Biz bir de çok ağır bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Bunun hem büyüme anlamında üretime hem de dış ticaret anlamında ihracat rakamları açısından olumsuz etkilerini yaşadık. Bütün bunlara rağmen makro ekonomik göstergelerimiz ve ihracat performansımız bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla ekonomimizdeki dayanıklılığı, direnci göstermektedir. Bunu görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.

 “Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık”

Eylül ayı dış ticaret rakamlarına değinen Bakan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eylülde ihracatımız yıllık yüzde 0,3 artışla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık. Tebrik ediyoruz. Temmuz ayında ihracat rakamımız yine Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamıydı. Ağustos ayında yine Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamıydı. Bu anlamda gerçekten ihracat anlamında iyi bir performans gösterdik. Temmuz ayında 20,3 milyar dolardı, ağustos ayında 21,6 milyar dolara yükseldik. Eylül ayında da 22,7 milyar dolara ulaştık. Bakın 3 aydır ihracatımız sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Bu önemli bir başarı. Dünya konjonktürüne rağmen Türkiye'deki bazı doğal afet olumsuz etkilerine rağmen bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ocak-eylül döneminde 9 aylık baktığımızda ise ihracatımız 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılki seviyeyle hemen hemen aynı. Kafa kafaya bir rakam."

Bolat, şubat ayındaki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan ihracat kaybını son 7 ayda telafi ettiklerini anlattı.

Son 12 aylık ihracatın ise yüzde 0,4 artışla 253 milyar 534 milyon dolara yükseldiğini bildiren Bolat, "Burada şunu ifade etmek isterim ki deprem sürecinde 7 ayda tam 6 milyar dolarlık bir kaybımız var ihracatta. Deprem felaketi olmasaydı aslında ihracat rakamımızda bugün itibarıyla 9 ayda 6 milyar dolar daha fazla bir ihracattan bahsediyor olacaktık." diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Brezilya ithalat vergilerini artırıyor!

26 Nisan 2024 Cuma

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı arttı

26 Nisan 2024 Cuma

ABD'de çelik üretimi, küresel düşüşler arasında istikrarını korudu

26 Nisan 2024 Cuma

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun