10.045,74 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,37 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,49 TRY Faiz Faiz
84,03 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,53 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,56 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,58 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.407,35 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Türkiye'nin sanayi alanlarına yatırım yapma hızını artırmalıyız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin sanayi alanlarına ayrılan alanın sadece yüzde 0,36 olduğunu belirterek, planlı sanayi bölgelerini genişletme çağrısında bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Türkiye'nin sanayi alanlarına yatırım yapma hızını artırmalıyız

Kacır, Türkiye'nin Almanya gibi ülkelerle kıyaslandığında bu oranın düşük olduğunu ve hızla planlı sanayi alanlarını büyütme gerekliliğini vurguladı.

Bakan Kacır, organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerine yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Bu yıl 11 yeni organize sanayi bölgesi ilan ettiklerini ve endüstri bölgelerini genişlettiklerini açıklayan Kacır, 2023'e kadar 360 organize sanayi bölgesine ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı ve yatırımlar

Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettiklerini vurgulayan Kacır, “Bugün bin 600’den fazla ArGe ve tasarım merkezi var. Bunlar bugüne dek 70 binden fazla Ar-Ge projesi tamamladılar. Şu anda 17 bin 500’den fazla Ar-Ge projesini sürdürüyorlar ve bütün bu özel sektör ar-ge ve tasarım merkezlerini bakanlık olarak destekliyoruz dedi. 22 yıl önce sayısı sadece iki olan teknoparkları bugün 60’dan fazla şehrimizde 101’e yükselttik.

Ve 101 teknoparkımızda bugün 10 binden fazla teknoloji girişimi yine araştırma-geliştirme çalışmalarını sürdürüyor ve bunlar 55 binden fazla Ar-Ge projesini bugüne dek Bakanlığımız desteğiyle tamamladılar” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bugün 272 bine ulaşan bir Ar-Ge insan kaynağı bulunduğuna dikkat çeken Kacır, “7 milyar doların üzerinde yüksek teknoloji ihracatı yapan bir ülkeyiz.

Ar-Ge ve inovasyona dair bütün istatistiklerde muazzam bir sıçrama var. Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payı binde 5’ler düzeyinden, yüzde 1,3 düzeyine yükseldi. Özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payı yüzde 29 seviyesinden yüzde 61 seviyesine yükseldi. Bugün artık Türkiye’de Ar-Ge’nin lokomotifi Türk özel sektörüdür” ifadelerini kullandı.

Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi

Bakan, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini oluşturduğunu belirterek, özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki artışı vurguladı. Bugün bin 600'den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunduğunu ve 17 bin 500'den fazla Ar-Ge projesinin sürdürüldüğünü açıklayan Kacır, Türkiye'nin Ar-Ge'de önemli bir aktör haline geldiğini söyledi.

Savunma sanayi ve biyoteknolojik ilaç üretimi

Bakan, savunma sanayindeki başarıları ve biyoteknolojik ilaç üretimindeki artışı paylaştı. Savunma sanayi ihracatının 2002'de 250 milyon dolardan geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolara yükseldiğini belirten Kacır, biyoteknolojik ilaç üretiminin ise sektördeki payının yüzde 50'lere çıktığını ifade etti.

5G ve batarya teknolojileri

Bakan Kacır, Türkiye'nin 5G teknolojisine yönelik hedeflerini açıkladı. Ayrıca, elektrikli araç üretiminde batarya teknolojilerine odaklanarak, bu alanda yatırımların hızlandırılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin bu alanda bir üretim üssü haline gelebileceğine dikkat çeken Kacır, 5G ve batarya teknolojilerini önemli stratejik hedefler olarak belirlediklerini ifade etti.

Batarya teknolojilerinin önümüzdeki dönemde kendileri için önemli bir başlık olacağını vurgulayan Kacır, “35 milyar dolar ihracat yapan bir otomobil sektörümüz var ve bu sektör şu anda birkaç sınamayla, birkaç meydan okumayla karşı karşıya.

Elektrikli araç devrimi herkesin sandığından, beklediğinden daha hızlı geliyor. Önümüzdeki dönemde batarya yatırımlarını hızlandırmak zorundayız. Ancak batarya yatırımlarını gerçekleştirebilirsek Türkiye’yi elektrikli araç alanında bir üretim üssü haline getirebileceğimizin farkındayız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Demir cevheri bu yıl 100 doların üzerinde kalacak

2 Mayıs 2024 Perşembe

Vale ve BHP'den Mariana felaketi için 24,88 milyar dolarlık anlaşma teklifi

2 Mayıs 2024 Perşembe

Ferrexpo plc 2023'te pelet üretimini %36 azalttı

2 Mayıs 2024 Perşembe

Türkiye’nin filmaşin ihracatı Ocak-Mart döneminde %171,6 arttı

2 Mayıs 2024 Perşembe

Koreli çelik üreticileri Çin ve Japon rakiplerine karşı mücadelede zorlanıyor

2 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun