10.082,77 TRY BIST 100 BIST 100
32,37 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,34 TRY Faiz Faiz
88,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,78 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,51 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.427,31 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu için anlaşması sağlandığını açıkladı.

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

Son dönemde yaşanan Kızıldeniz gerilimi pekçok olumsuzluğu da beraberinde getirdi. Yaşanan sorunlardan birisi Batı’daki tedarik koridorunun olumsuz etkilenmesi oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise konuyla ilgili olarak Türkiye ile Bulgaristan arasında ikinci bir demir yolu projesi olduğu bilgisini kamuoyuyla paylaşırken, kurulacak hattın doğu-batı arasında yük taşıma kapasitesini artıracağını ve Orta Koridor'un demiryolu potansiyeline önemli anlamda katkı sağlayacağını belirtti.

Dünya Bankası tarafından düzenlenen Orta Koridorun Ticaret ve Lojistik Potansiyelinin Gerçekleştirilmesi Etkinliği'ne videokonferans yöntemiyle katılan Bakan Uraloğlu, Orta Asya ve Kafkasya ülkelerinin yanında Orta Doğu ülkeleri için de Orta Koridor'un ekonomik önemine vurgu yaptı. Uraloğlu konuşmasında ayrıca, "Bugün üzerinde konuştuğumuz Dünya Bankası çalışması, stratejik politikalar, hedefli yatırımlar ve iş birliği çabalarının, Orta Koridor'da ticaret hacmini üçe katlama ve taşıma sürelerini 2030'a kadar yarıya indirme gücünü vurgulamaktadır" sözlerine yer verdi.

‘ORTA KORİDOR LOJİSTİK VE TİCARET İÇİN ÖNEMLİ’

Bakü-Tiflis-Kars hattından gelen yükün Edirne'ye kadar sevkiyatında herhangi bir kapasite problemi yaşanmadığını ifade eden Uraloğlu, TCDD Taşımacılık’ın önemine değinirken, Kars'ta çeken ve çekilen araçların doğudan gelecek yük akışını karşılayacak şekilde, daima hazır olduklarını da ekledi. Orta koridor için lojistik ve ticaretin ehemmiyetine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, şu sözleri kaydetti:

"Bu anlayışla, koridor ülkeleriyle sıkça bir araya geliyor, üçlü mekanizmalar çerçevesinde koridorun kapasitesini arttıracak ve dar boğazları ortadan kaldıracak önlemleri ele alıyoruz. Azerbaycan-Kazakistan veya Azerbaycan-Gürcistan ile kurduğumuz mekanizmalar buna birer örnektir. Diğer taraftan bu ülkelerle çeşitli uluslararası örgüt çatısı altında bir araya geliyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı, TRACECA, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu çerçevesinde taşımaların, gümrük işlemlerinin, lojistik duraklardan geçişin kolaylaştırılmasına yönelik uyumlaştırma yöntemleri arıyoruz" 

‘KARA YOLU KOTALARI LİBERALLEŞTİRİLMELİ’

Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören Orta Koridor için Türkiye’nin olağan gücüyle çaba sarf ettiğini söyleyen Abdulkadir Uraloğlu, doğu-batı yük potansiyeli, demir yolu kapasitesinin çok üzerindeyken demir yolunun da tamamlayıcı niteliğindeki kara yolu için kotaların liberalleştirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

‘2053’E KADAR DEMİR YOLU ÜZERİNDEN YÜK TAŞIMA PAYINI YÜZDE 22'YE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 2030 yılında Türkiye üzerinden konteyner yüküne olan talebin artacağını kaydederken, gerçekleştirilmesi planlanan yatırımlar içinde demir yolu sektörüne de önemli bir pay ayrıldığını paylaştı ve konuyla ilgili olarak, “Demir yolu üzerinden yük taşıma payını 2053'e kadar yüzde 22'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla kara yolundan demir yoluna yükün kaymasını sağlamış olacağız. Orta Koridor'da yükün konteyner olarak taşınması için gereken ilave kapasiteyi de sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

'YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ İLE ASYA VE AVRUPA KITALARI ARASINDA DEMİR YOLU BAĞLANTISI OLACAK’ 

Uraloğlu, hem Asya'dan hem de Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Asya ve Avrupa kıtaları arasında, Marmaray'dan sonra ikinci demir yolu bağlantısı için önümüzdeki döneme dair açıklamalarda bulunarak şu sözleri söyledi:

”Bu kapsamda Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Buna ilave olarak şu anda inşa edilmekte olan Halkalı-Kapıkule Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi tamamlandığında İstanbul ile Türkiye-Bulgaristan sınırı arasında yüksek hızlı tren işletmeciliğine başlanacaktır. Böylece bölgeler arasında kesintisiz ticarete daha yüksek kapasite ve hız ile katkıda bulunacağız" sözlerini sarf etti.

'DİVRİĞİ-KARS DEMİR YOLU REHABİLİTASYON PROJESİ, DOĞU-BATI BAĞLANTILARINI GÜÇLENDİRECEK’

Bulgaristan ile günden güne gelişme kaydeden demir yolu potansiyeline dikkat çeken Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun devamı olan Divriği-Kars Demiryolu Rehabilitasyon Projesi'nin mevcut demir yolu altyapısını modernize ederek doğu-batı bağlantılarını güçlendireceklerini ve kapasite artışı sağlayacaklarını sözlerinde ifade ederken, "Diğer taraftan, açık denizlere erişimi olmayan Orta Asya ülkelerinin kendi aralarındaki yük akış artışının yanı sıra küresel ticarete erişim noktaları çeşitlendirilmiş olmaktadır. Ülkemizin doğusunda yeni bir bağlantı olarak, Zengezur Koridoru'nu ulusal ağımıza bağlamak için yeni bir demir yolu inşa edeceğiz. Bu bağlantı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile birlikte Orta Koridoru tamamlayacak bir hat niteliğinde olacaktır" diye konuştu.

KALKINMA YOLU YENİ PAZARLARA ERİŞİM İÇİN BİR FIRSAT

Yalnızca doğu-batı arasında değil, kuzey-güney arasında da geleceğe yönelik mevcut planlar olduğunu söyleyen Abdülkadir Uraloğlu, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi’nin, bölgedeki yüklerin Avrupa ve Orta Asya'ya ulaşımında önemli artıları olduğunu belirtirken şu ifadeleri kullandı:

”Kalkınma yolu olarak adlandırılan bu yeni güzergah, Irak tarafında yaklaşık 1200 kilometrelik hem çift hat demir yolu hem de otoyol yapımını içeriyor. Türkiye tarafında ise ulusal demir yolu ve kara yolu ağımıza yaklaşık 130 kilometrelik demir yolu ve 300 kilometrelik otoyol ile bağlamak için gerekli teknik çalışmaları tamamladık. Kalkınma Yolu, Orta Doğu ülkeleri ile Orta Koridor ülkeleri arasındaki karşılıklı ticaretin çeşitlendirilmesi ve yeni pazarlara erişimi destekleyici ve tamamlayıcı bir girişim olması açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Görüleceği üzere, artması beklenen yük hacmine göre gerekli kapasite artışlarımızı planlıyor ve çalışmalarına başlıyoruz. Türkiye olarak, bölgesel planlamalara ve düzenlemelere çok önem veriyoruz. Ulaştırma sektörüne yapılan yatırımların etkin kullanımı için bölgesel iş birliklerine ihtiyaç var."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

 Süveyş Kanalı ekonomik bölgesinde çelik imalat tesisi açılıyor

30 Nisan 2024 Salı

Tangshan kütük fiyatları dalgalanıyor

30 Nisan 2024 Salı

Anglo American, BHP'nin teklifini reddetti

30 Nisan 2024 Salı

Norveçli Blastr, Finlandiya’da yeşil çelik tesisi kuruyor

30 Nisan 2024 Salı

Çelik fiyatlarındaki artış Pakistan'da inşaat sektörünü vuruyor

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun