9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Ayes Çelik Hasır, Türkiye’deki Başarısını Yurt Dışına Taşıyacak

Çelik Hasır denildiği zaman akla ilk gelen firmalardan AYES’e konuk olduk. Ayes Çelik Hasır ve Çit San. A.Ş’ nin Genel Müdürü Halil DOĞAN çelik hasır hakkında merak ettiklerimizi www.insaatnoktasi.com’a özel yanıtladı.

Ayes Çelik Hasır, Türkiye’deki Başarısını Yurt Dışına Taşıyacak

AYES Çelik Hasır hakkında kısaca bilgi verir misiniz?


Ayes Çelik Hasır İstanbul ve İzmir’deki fabrikaları ile Türkiye’nin en büyük kapasitesine sahip çelik-hasır üreticisidir. Daha sonra İzmir panel çit ve kafes üretimine de girerek ürün yelpazesini genişletmiştir. En büyük çelik-hasır firması olmanın yanı sıra ISO 500’de ikinci 500’ün içerisindeyiz. Yani üretici olarak en büyük 1000 firmanın içerisinde yer alıyoruz. Tek kalemde bu üretimi yapmak bir başarıdır bizim için. Çok ortaklı bir şirketiz ve kurumsal bir yapımız var. İstanbul Borsası’nda işlem gören SPK’ya tâbi, her şeyi açık ve şeffaf olan bir sistemle ilerliyoruz. Yönetim Kurulu ile profesyonelce yönetiliyoruz. Müşteriye güven veren bir firmayız. Amacımız  yeni yatırımlar yapıp büyümek fakat yaşanan son durumlar bizleri biraz frenlemeye itti açıkçası. Hatta Türkiye’nin dışında yatırımlar arayışı içerisindeyiz. Çelik-hasır üretmeyen ülkelerde üretim yapmak istiyoruz. Afrika ülkelerinde araştırmalarımız mevcut. Senegal’de bir fabrika kurmak için çalışmalarımız sürüyor. Neden Afrika diye soracak olursanız çelik-hasır havaleli bir malzeme navlunu yüksek bu yüzden yerinde üretim daha uygun. Üretimi olmayan yerleri de tercih ederek avantajlı olmak istiyoruz. Gümrük vergileri oldukça yüksek. Ülkeler kendi sanayilerini korumak adına çok yüksek vergi rakamları belirliyor. Aynı zamanda nakliye maliyeti de yüksek olacağı için gel burada üretim yap diyorlar adeta.


“DEMİR FİYATLARI BİR SÜRE DAHA YÜKSELİR”


Sektörde en önemli nokta nedir? Demir’deki dengeleri belirleyen unsurlar neler?
Bu işte hurdayı takip edeceksiniz. Bir de dış piyasalardaki hareketleri takip edeceksiniz. Talep olup olmadığına dair bilgi almanız gerekiyor. Şu anki yükseliş inşaat demiri ile alakalı değil yassı demirde bir gelişme var. Yassı demir de bu hurdayı kullanıyor. Onlar birden yüklenince hurdayı çektiklerinde mecburen bizim fiyatlarda yükseliyor. Yoksa şu an inşaat demirine yoğun bir talep bulunmuyor. Kütük fiyatları da ona keza yüksek çünkü kütüğe de şu an talep mevcut. Bu malzemeler hurdayı yukarı çektiği için tüm piyasa bu durumdan etkileniyor. Yeni yıla yükselişlerle giriyoruz ve biraz daha yükselmesi bekleniyor. Ancak belirli bir miktardan sonra durur. Çünkü herkes kendi penceresinden bakıyor olaya. İnşaat demirinden bakıyorlar. Ancak yassı ve kütükte durum hiç öyle değil. Şu an kütük yok satıyor. Yassı da gayet güzel gidiyor. hurdaya talep artmaya başladığı için doğru orantıda herşey artıyor. Artmaya devam edecek diye öngörüyorum. Ama nerede duracağını bilemiyoruz. Herşeyin bir doyum noktası vardır.

2019 yılı sektörünüz ve firmanız açısından nasıl geçti?


2019 yılı son çeyreğine kadar iyi değildi. Ama faizlerin düşmesi ile birlikte Eylül ayından sonra olumlu yansıdı ve hareketlilik başladı. Şu an fena değil kapasiteler dolmak üzere. Dolum yüzde doksanlar seviyesinde. Biz iç piyasa daralınca ihracata yöneldik. Dışarıda iş var. Zaten Türk demiri en uygun demir. Belki ukrayna ve rusyada daha uygun olabilir ama Türk demirinin bir kalitesi ve Dünya’da kabul gören bir piyasası var. Özellikte Türk demiri isteniyor, rağbet görüyor ve fiyatımızda fena değil. Çin’de bile yüksek fiyatlar. Avrupa’da keza öyle. İhracatımızı da büyük oranda arttırdık. İç piyasa fiyatlarından yüksek o yüzden ağırlığın en az yüzde otuzunu ihracata yapmayı düşünüyoruz. İhracat ayağını ihmal etmemek lazım.

Avrupa Birliği ve Amerika’nın koyduğu kotalar ihracatı nasıl etkiledi?


Kotalar demir-çelik üreticilerini etkiledi. Ama çelik-hasır kotanın dışında kaldığı için açıkçası olumlu etkilendik. Avrupa’ya ihracat yapabiliyoruz. Fransa, Polonya, Bulgaristan ve birçok Avrupa ülkesine mal verebiliyoruz yani fiyat tutturabiliyoruz. Ancak belge zorunluluğu var. Kolayda değil. Bunu genişletip arttırma çabası içerindeyiz.

Yeni Pazar arayışınız var mı? Yoksa şu an ki pazarınız yeterli mi?


Var elbette. Arkadaşlarımız sürekli arayış içerisinde. İhracat kanadında güzel gelişmeler var. 2020’de bunu çok daha iyi noktalara getireceğimizi umuyorum. Eskiden ihracat kanadında küçük bir paya sahipken şu an onu beşe katlamış kadar olduk diyebilirim. Bu yüzden ihracat gidişatından oldukça memnunuz. Hatta neden bu işi daha önce yapmadık diye düşünüyoruz. Biz hep iç piyasaya odaklandık.  iç piyasayı elimizde tutalım diye ağırlığı iç piyasa verdik ama ihracat ayağımızın olması gerektiğine kanaat getirdik.

İhraç kaydı ile ithalat yapabiliyor musunuz? Türkiye piyasasına uyuyor mu?


Tabii iç piyasada ihraç kayıtlı mal alabiliyoruz. Bu konuda en iyi firma Kardemir. İhraç kayıtlı ürünlerinde size iskonto yapabiliyor. O yönden çok avantajlı. Çünkü diğer firmalar bunu yapmıyor. Sadece KDV almayarak destek oluyorlar. Kardemir’in yaptığı desteği diğer firmalarında yapması ihracatı daha fazla arttıracaktır.

Kangalı ithal mi alıyorsunuz? Hammadde sıkıntısı oluyor mu? Kangal demiri yurt içinden mi yoksa ithal mi kullanıyorsunuz?


Şu anda demir Türkiye’de en uygun seviyelerde. Dışarıdan getirmeye gerek duymuyoruz. Hammadde sıkıntımız yok. Zaten demir-çelik firmalarında arz fazlalığı var herhangi bir sorun yaşamıyoruz.

2020 için yeni yatırımlarınız, beklentileriniz var mı? Varsa neler?


2020 için faizlerinin düşmesinden dolayı daha da ümitliyim son yüz bin konut hamlesi açıklanmasıyla sektörün önümüzdeki yıl hareketleneceğini düşünüyoruz. Önemli olan faizlerin düşürülmesiydi, onu başardılar bu piyasayı canlandıracaktır.
İnşaat sektörünün daralması sizi nasıl etkiledi?
Elbette etkiledi. Üretimimiz ve satışlarımız düştü. Geçen seneki kadar hareketli bir yıl olmadı. Ancak özel sektörümüz dinamik. Faizlerin düşmesiyle hemen kendini belli etti. Fabrikalar büyütülmeye başlandı bunun yanında ilave fabrikalar açıldı. İnşaat konuttan ibaret değil. Sanayide var. Ama bu düşük faizler konutu da etkileyip satışı arttıracaktır. Biz AYES olarak 2020’den umutluyuz.

Bahçe çiti imalatı yapıyor musunuz?


Evet. İkinci bir kademe olarak çelik-hasırın dışında panel çit ve kafes hasırı diye isimlendirdiğimiz ürünlerin imalatı var. Onda da aynı durumdayız. Onda da Avrupa’ya panel çit ihracatı yapıyoruz. Çelik-hasırdan ziyade daha yoğun olarak çit ihracatımız var, o kolda daha iyi ilerliyoruz. Yurtiçi panel çit piyasası iyi değil.

 

Haber: Ayşe Nur Ustaoğlu

Editör: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistanlı çelik devi RINL, koklaşabilir taş kömürü sıkıntısıyla karşı karşıya

25 Nisan 2024 Perşembe

Güney Kore çelik sektöründe çöküş devam ediyor 

25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan, AB sac kotalarını hızla tüketiyor

25 Nisan 2024 Perşembe

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Rusya, Çin'e yarı mamul çelik ürünleri ihracatını üç katına çıkardı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun