9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Net Sıfıra Doğru Yarışta Demir ve Çeliğin Karbonsuzlaştırılmasına Acil İhtiyaç Var

Küresel Geri Dönüşüm Vakfı (GRF), dünya demir çelik üretim endüstrisinin net sıfır emisyona ulaşma yarışının bir parçası olarak karbondan arındırılması gerektiği uyarısında bulundu.

Net Sıfıra Doğru Yarışta Demir ve Çeliğin Karbonsuzlaştırılmasına Acil İhtiyaç Var

GRF, 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü münasebetiyle politika yapıcıları sektörü daha çevreci ve küresel olarak daha döngüsel hale getirecek yasa ve teknolojileri benimsemeye çağırdı.

Demir ve çelik üretimi dünyanın en büyük kömür tüketicisi, en büyük CO2 yayıcısı ve ağır sanayiler arasında ikinci en büyük enerji tüketicisidir. Küresel karbondioksit emisyonlarının %7-9'unu oluşturmaktadır ve bu oran tüm karayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonlardan daha fazladır.

Küresel çelik talebi 1970 yılından bu yana üç katına çıkmıştır ve bugün ile 2050 yılları arasında üçte bir oranında artması beklenmektedir. Bu talebin büyük bir kısmı, dünyanın net sıfıra ulaşmak için ihtiyaç duyacağı rüzgar türbinleri, güneş panelleri, hidroelektrik barajlar ve elektrikli arabalar, otobüsler ve trenlerden kaynaklanacak.

GRF Kurucu Başkanı Ranjit Baxi şunları söyledi: "Bu önemli bir meydan okumayı temsil ediyor. Ancak aynı zamanda dünyanın demir ve çelik değer zincirlerini daha sürdürülebilir bir yola sokmak için de büyük bir fırsat sunuyor."

Bay Baxi şunları vurguladı: "Çağrımız, COP28'in enerji geçişini hızlandırmak ve küresel emisyonları büyük ölçüde azaltmak için tasarlanmış bir dizi dönüm noktası niteliğindeki girişim olan Küresel Karbonsuzlaştırma Hızlandırıcısını (GDA) açıkladığında enerji geçişini hızlandırma tutkusuyla örtüşüyor. COP28 Başkanı HE Dr Sultan Al Jaber'in de ifade ettiği gibi GDA, 1.5C hedefine doğru ilerlerken her zamankinden daha fazla ülkeyi ve daha fazla sektörden daha fazla şirketi bir araya getirmektedir."

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (BIR) Başkanı Susie Burrage ise şunları ekledi: "Demir ve çeliği karbonsuzlaştırmak için yeşil hidrojen, karbon yakalama ve depolama (CCS) ve elektrik ark ocağı (EAF) teknolojilerine ihtiyacımız olacak. Çeliği daha az israf ederek kullanmamız, çok daha fazla geri dönüşüm yapmamız ve yenilenebilir enerjiyi çelik üreticileri, kullanıcıları ve yeniden kullanıcıları için daha ucuz hale getirmemiz gerekecek. Bunlar kendiliğinden olmayacak, inovasyon ile doğru yasalar, yönetmelikler ve teşviklerin bir kombinasyonunu gerektirecektir.

Editörler için notlar:

Çelik gerçekleri ve rakamları

•Statistia'ya göre 2022 yılında dünyadaki çeliğin %52'si bina ve altyapı, %16'sı mekanik ekipman ve %12'si otomotiv ürünleri için kullanılmıştır.

•Worldsteel'e göre çelik üretimi için kullanılan her bir ton hurda, 1,5 ton CO2 emisyonunu ve 1,4 ton demir cevheri tüketimini önlemektedir.

• Global Energy Monitor'e göre, 2023 yılında planlanan çelik üretim kapasitesinin %43'ü EAF teknolojisine dayanmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2050 yılına kadar Net Sıfır senaryosu, 2050 yılına kadar çelik üretim kapasitesinin %53'ünün EAO kullanmasını öngörmektedir.

• Çelik üretiminin en elektrikli olduğu bölge, çelik kapasitesinin %95'inin EAO'lardan sağlandığı Orta Doğu'dur. ABD'de bu oran %70'tir. Dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi olan Hindistan'da, ülke çeliğinin %54'ünden fazlası EAO'lardan üretilmektedir. AB'de ise bu oran %44'tür.

• Japonya'daki JFE Steel, 2027 yılına kadar dünyanın en büyük EAO'larından birini açmaya hazırlanıyor. Yılda 2 milyon metrik ton çelik üretmesi ve CO2 emisyonlarını yılda 2,6 milyon ton azaltması bekleniyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nden doğal gaz ve CCS kullanılarak üretilen işlenmiş demir cevheri, 'indirgenmiş demir' ithal edecek.

• AB'nin Ömrünü Tamamlamış Araçlar Direktifi (End-of-Life Vehicles Directive), yeni araçlarda asgari geri dönüştürülmüş metal içeriği öngörmektedir. Karbon sınırı ayarlama Mekanizması (CBAM), ithal araçların somutlaştırılmış karbonunu azaltmak için genişletilebilir.

• Birleşik Krallık'ta, Sıfır Atık İskoçya, rüzgar türbini üreticilerine tedarik sağlamak için petrol ve gaz kuyularının devreden çıkarılmasından elde edilen hurda çeliğin kullanılmasını önermektedir. Birleşik Krallık'ın yüksek hızlı demiryolu hattı HS2, son iki yılda yaklaşık 20.000 ton geri dönüştürülmüş çelik kullanmıştır.

Kaynak: Bureau of International Recycling, BIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı arttı

26 Nisan 2024 Cuma

ArcelorMittal yıllık incelemesini açıkladı

27 Nisan 2024 Cumartesi

Siyasetten enerji sektörüne atılım! O isim, Kardemir Enerji'nin yönetim kurulu başkanı oldu

25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de çelik üretimi, küresel düşüşler arasında istikrarını korudu

26 Nisan 2024 Cuma

İzdemir çelikhane kapasite artışı hakkında açıklama yaptı

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun