10,319.96 TRY BIST 100 BIST 100
34.99 EUR EUR EUR
32.25 USD USD USD
4.49 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.53 TRY Interest Interest
83.58 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.64 USD Silver Silver
4.91 USD Copper Copper
117.33 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,467.82 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Avrupa gayrimenkul sektöründe düşüş bekliyor

PwC ve ULI’nın hazırladığı Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa raporuna göre Avrupa gayrimenkul piyasasında, 2023 yılında sert düşüş bekleniyor.

Avrupa gayrimenkul sektöründe düşüş bekliyor

PwC ve Urban Land Institute (ULI) iş birliği ile hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2023 raporunun sonuçları açıklandı. Avrupa gayrimenkul sektörü liderlerinin 2023 yılı öngörülerini ortaya koyan araştırmaya göre, Avrupa gayrimenkul piyasasında 2023 yılında sert düşüş yaşanması bekleniyor. Raporda son 10 yıldır Avrupa gayrimenkul piyasalarında likidite bolluğu yaşandığı, bu süreçte çoğu ülkede ve çoğu sektörde varlık fiyatlarının yükseldiği kaydedilirken, ancak enfl asyon ve faizdeki yükselişin piyasayı 2023’de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Rapora göre sektör liderleri varlık fiyatlarında yükselişlerin süreceğini ifade ederken, resesyonun da Avrupa ekonomilerinin peşini bırakmayacağı kaydedildi. Bu durumun öz kaynak ve borcu dengelemede zorluklar çıkaracağına işaret edilirken, yatırım hacimleri, kiralar ve doluluk oranlarının daha da düşük olduğu bir piyasada likiditenin de düşeceği aktarılıyor.

Dövizle kiralama yasağı Türkiye’de kırılma yarattı

Raporda 30 şehre ilişkin 2023 genel yatırım ve geliştirme olasılıkları da ele alındı. Listede Londra ilk sırada yer alırken, Paris ikinci, Berlin üçüncü oldu. İstanbul ise 29’uncu sırada yer bulabildi.

İstanbul’u ise Oslo takip etti. İstanbul en son 2013 yılında zirveye oturmuştu. Raporun sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, İstanbul’a ilişkin yatırım beklentilerinin özellikle kiralamaya getirilen yasak nedeniyle düştüğünü, Türkiye’de AVM’lere yönelik yabancı yatırımlarında kırılma noktası oluşturduğunu söyledi.

Bu durumun uluslararası yabancı yatırımcıları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bayraktaroğlu, “Dövizle kiralama yasağı, TL’nin değer kaybetmesi ve vergisel düzenlemelerde yabancıyı olumsuz etkileyen durum oldu. Bu nedenle ABD’li, Uzakdoğulu yatırımcı beklemiyoruz” diye konuştu. Türkiye’de kurumsal yatırımcının konut yatırımına mesafeli durduğunu bunun yerine lojistik gibi ticari gayrimenkule yatırım yaptığını ifade eden Bayraktaroğlu, “Avrupa’da konut, kira geliri açısından yatırım yapılan bir alan. Türkiye’de gayrimenkul fonları dahi gayrimenkul alıp satıyor” diye konuştu.

ESG, sektörün gelecek 20 yılını şekillendirecek

Araştırma bulgularına göre Avrupa’daki gayrimenkul sektörü liderleri, sektörün uzun vadeli vizyonunu da ortaya koydu. Hemen hemen tüm sektörlerde değerler ciddi bir dönüşüm geçirirken; Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) giderek daha fazla önem kazandı. Nitekim rapor için görüşlerine başvurulan isimler de “ESG odaklılık gayrimenkul sektöründe önümüzdeki 20 yılın en etkili trendi olacak” görüşünde birleşiyor. Finansal getirinin yanı sıra insana, çevreye ve dünyaya odaklanarak, tüm paydaşların menfaatlerini gözetecek “sorumlu kapitalizm” anlayışının gayrimenkul sektörünü de şekillendirmesi bekleniyor.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Major decline in the housing market: Sales are at their lowest point in 3 years

Friday, May 17, 2024

Housing prices increased in February

Wednesday, April 24, 2024

The rate of rent increase for workplaces is determined

Monday, December 4, 2023

Housing sales in Türkiye decreased in October

Thursday, November 16, 2023

House Price Index increased by 7.3 percent in July

Monday, September 18, 2023
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now